Sunday, February 6, 2011

AWAS ! saiz beg tangan , dompet . . melambangkan usia anda!

Assalamualaikum...
sekadar nak berkongsi , setelah baca satu majalah keluaran karang kraf ni..
majalah apa ya??

MAJALAH MIDI

Ops..that's majalah bukan majalah kesukaan saya tuh !
ITU majalah kegemaran mama saya!
saya??
mestilah melayan REMAJA , NUR , DARA , hehehe..kadang2 melayan jugakDEWAN SISWA, DEWAN KOSMIK , FOKUS SPM etc. Bukan apa , mjalah2 tu memang byak membawa faedah dan informasi. Jadi , tak salahkan nak membaca majalah budak2 sekolah pon.Dah ada kat library, GRAB ja lah...

Okey , back to the topic.Korang suka tak guna beg tangan??(yang perempuan yeee)
kalau suka , berikan alalsan anda:

-------------------------------

haa...alasan saya :

kalau saya , senang nak bwak mamcam2 benda.Antaranya
------------------------------------------------------------
purse , roll on perfume , lip balm , air minuman , payung , stokin.
------------------------------------------------------------------

kalau anda?sila isi ruangan kosong di atas !


Tahukah anda , usia seseorang bukan shaja dapat diteka daripada bentuk tubuh , tetapi juga menerusi ukuran barangan peribadi yang dibawanya!

bagi lelaki , semakin tua usia mereka , semakin kecil saiz dompet.
Kenapa ya?Haa..Akma rasa , sebab semakin tua semakin kurang dwet.So , buat apa nak guna dompet besar2 kan??Atuj2 kita kan da bersara.Kurang la dwet.Tapi , ada jugak yang nakkan "datuk" kita kan?hahahah...Ops..


Kalau perempuan?
Semakin "matang" (penulis tidak menggunakan istilah tua , sensitif oooooo) , seseorang perempuan itu , semakin besar saiz beg yang di bawa.

haaa...masa kita kecik2 dulu kan . kita bawak dompet duit syiling ja kan?ala..kot2 la nak beli ais krim balik kelas ngaji nanti.

Bila besar skit(melangkah alam remaja/alam nak melawa) , saiz beg membesar skit.Sebab?nak isi alat2 nak melawa , bedak , sikat , , cermin kecik , tisu , & minyak wangi .tambah sikit , handphone!

Bila dah kawin , alat2 nak melawa tadi , masih ada dlm beg!nak maintain comel la kan...
saiz beg semakin besar.pertambahan barang?Yaa...nk isi botol susu anak , lampin pkai buang 1 atau 2.Barang2 baby...Tp , bagi ibu yang bijak mengelakkan diri darioada serabut , diorang asingkan barang2 mekap si ibu dan barang2 mekap si baby.

Bila umur dah nak bersara , golongan perempuan menyifatkan beg tangan mereka seperti PETI KESELAMATAN DIRI.Apa ya??Jom terjah....
minyak urut?minyak sakit urat, kain telekung , pil2 kesihatan , alat pengepam kalau menghidap asama , alat penggaru belakang , lampu suluh , krim tangan , spek mata , berus gigi ubat gigi , &

pelekat ubat gigi palsu(gunalah POLIDENT)

Kesimpulanya , kalau kita nak teka usia seseorang tuh , sila perhati saiz beg dulu!
macam Detektif COnan puleks...

jangan lupa komen!




16 comments:

FaraCuna said...

hik..gitu ye? hihihi..beg mkin besar ni..mkin byk lak tu :P

nurhafieza said...

haaa ? ' yeke ? alamaks !

syeera razali said...

sy xnk jd tua ..
s0, sy akn pkai beg yg kecik2 jewp ..
hahaah .

mamaairis said...

ahahaha...kelako ler baca...
betol ler akak pon sama..dah makin besar beg bawak pampes anak botol susu bagai ke hulu hilir...
enjoy baca...ahahahaha

myezatul aQma said...

heheh..so utuk awets muda..
muda selamanya..
jom pkai beg tgn kcik2 je...

Raji berkata said...

owh yker cmtuh..
kalau perempuan mngkin lah kot ;P
kalau lelaki xpasti plak
hohoho dompet ayah ak ngn ak sme besar jer
outdated dgn fashion
hahaha

myezatul aQma said...

haaa..btol lah kot pendpt sang raji tu..
sbb tu lah , industri fesyen wanita lebih pesat dr industri fesyen lelaki.Hehehhe...tak terkejar fesyen si perempuan nih !

pari-pari cinta said...

so...jom pakai beg kecik2 plus comel.

Pawanayah said...

hahaha beg kak ira pakai g kelas, tu pun pakai bila kuar dating..opsss dating???

Beg kak ira kene ada: Lip gloss,bedak,kalkulator,buku & air..Eh kak ira tulis kalkulator ke? tipu je tu, tertaip...haha

myezatul aQma said...

kak ira : aik...bukan bkas air tu galas kat bahu ka??hahhahaha...selweng fakta ek..
bagusnya ada kalkulator dlm beg..
bleh tlong cashier nanti..heheheh

myezatul aQma said...

fara cuna :suka yee...heheheh

myezatul aQma said...

fieza ; relax ar...hahha..ingat..kalu nk nmpak muda..bwak beg tgn kcik2..

myezatul aQma said...

syiera:..ye2...bwak beg kcik2 je..
hahha..
esok2 yg lain2 mcm na??
myak urut...
hahah

myezatul aQma said...

mamairis:wah...beznya dah jadi mama...
enjoyla yeh bwak pampes and btol susu..

Pawanayah said...

hahaha, g kelas lah bawa botol air besor. Kalau kuar, beli keik je, letak dalam beg. heehehe

myezatul aQma said...

pawanayah:elleh...
cover lah tu