Sunday, May 22, 2011

sakitnya senggugut.macam mana nak rawat?

Assalamualaikum

Entry kali ini tentang senggugut.Haa..okey tak?Korang pernah senggugut?Kepada yang pernah tu Justify Full, Cik Akma paham.Cik Akma menderita senggugut semenjak form 1 lagi.Adoih..sakit.. sakit..
Masa sekolah dolu2 kan , Cik Akma selalu ponteng sekolah sebab sakit senggugut.Dalam sebulan ja , mesti ada buat cuti sendiri sehari.Heheheh..jangan marah.(^___^) Kawan2 semua tahu asalah saya ni , memang diorang simpati lah dengan
saya. Paling teruk Cik Akma pernah senggugut sampai nak pengsan.adoih..Masa tuh , memang
kawan2 la yang papah dari dewan ke depan gare sekolah(sebab time tu nak balik sekolah) .Dalam kesakitan , abah pulak tak boleh datang ambik sebab ada mensyuarat mengejut.So , nak tak nak kenalah balik dengan taxi. Sangat baik pak cik taxi tu..
Ke
napa?sebab , dia hantar saya sampai umah dengan bayaran RM1 ja.Kalau nak diikutkan tambang yang sebenarnya RM10.Baikkan pak cik tu?Terima kasih pak cik(^___^)

Okey , ini adalah antara salah satu pengalaman senggugut aku.Ada lagi sebenarnya...yang siap menonggeng-nonggeng atas katil pon ada...Menangis-nangis...Sakit woOoo

Tapi sekarang tak sakit dah(^__^).Macam2 yang saya buat
tau.. Nak tahu tak? Okey , sila tengok bawah tuuuu

1.minum teh panas
Cik Akma akan minu teh panas before period datang.korang mesti tau kan bila nak period?tandalah kat kalendar.kalendar peribadi tau(^__^)


2.minum coklat panas
Cik Akma minum coklat panas time sedang period.Kenapa minum coklat panas ek? Ada research mengatakan bahawa senggugut juga berpunca dari mood yang tidak stabil.So , dengan pengambilan coklan panas akan membantu kia menstabilkan mood kita dan akan mengurangkan senggugut.


3.tuam perut
kaedah ini memang popular.paling cepat ilang sakit senggugut.rasa macam senggugut tu telah diserap buang.Hehehhe..Macam mana nak buat ek?Senagn jer ,korang isi air panas dalam botol & campur air sjuk sikit.Then letak kat perut yang sakit tu.kaedah ini boleh buat kat mana2 ja


4.rendam kaki dalam air panas
kaedah ini pon berkesan dengan cepat tau.senang jer .. masak air panas , then masukkan dalam besen atau baldi dan campur sedikit air sejuk kalau korang tak tahan panas.



5.minum jus mengkudu
perghhhhhhhhhhh...yang ini paling aku tak suka! aku pernah guna kaedah in
i 2 kali ja.kenapa?sebab...jus tu sangat busuk baunya & pahit rasanya.Kaedah ini disyorkan kat aku oleh pak cik Indonesia masa aku kesakitan kat klinik dolu2 tuh. Memang berkesan , cuma kena tahan bau and rasanya aja downk!Lagi satu, susah kot nak cari buah mengkudu


6.pakai stokin
hehehe..macam orang bersalin yang tengah pantang pulak kan?kaedah ini oeky jugak.selain aku , aku pernah tengok kawan aku guna jugak.Bila kita dah saringkan kaki kita yang sejuk tuh , kurang la sakit.sebab kadang2 sakit ni sebab kita sejuk

Haa..kalau dah senggugut beramai-ramai tu , bolehlah buat group macam ni..Hehehehe(^___^)


7.hindari air-cond
Owh..yang ni paling susah nak avoid.kelas semua pasang benda ni kan?So , buatlah muka takmalu pakai baju tebal2 atau baju sejuk.Relax ek..dolu2 memang ada yang tegur aku buat gitu tapi sekarang tidak lagi!

8.pakai pad herba
bahus tau pad herba ini.Janganl la kedekut nak luang duit untuk kesihatan kita tau?Sesungguhnya , pad biasa kita beli kat kedai tu banyak tak eloknya..tak p
ercaya?percayalah weh , pad biasa kat kedai tu kalaukorang nak tau sangat bahaya tau.pulpa kayu yang direndam dengan clorox untuk dijadikan kapas putih bersih tu akan menyebabkan kapas tu bertoksid.lepas tu korang pakai.lepas pakai , sisa2 clorox tadi masuk...Then , sakit.kalau tak sakit senggugut pin may be menyebabkab penyakit lain yang lebih kronik.

So , selamat mencoba.Good Luck! kita hanya berusaha , Allah yang menentukannya.Sesungguhnya bila kita sakit baru kita akan hargai nikmat sihat.(^___^)

sumber pic: Mr Google Image




11 comments:

♥yaya budak suka embun♥ said...

mmg sakit pun kalau senggugut nihh...tak tahan..hehehe

myezatul aQma said...

yaya : try la mn2 method kat ats tu.Insya-Allah okey

Muslimah Optimis said...

tips yang menarik tapi alhamdulillah MO ni jenis peod pun 2,3 bulan sekali..hihi..kalo datang pun sekejap2 je dan xsenggugut.. ermmm..kadang2 je sakit sikit2 tapi xteruk..alhamdulillah Allah permudahkan urusan

myezatul aQma said...

2-3 bulan sekali?awk ni umo brapa ek?sy rasa elok pergi jumpa doktor.ylah , seelok-eloknya sebulan sekali period

cik AngguR said...

amalkan makan EVENING PRIMROSE OIL insyaAllah brkesan...period pn teratur

myezatul aQma said...

cik anggur :yup..setuju3.dulu cikgu sy ada syorkan & try..tp perut sy ni jenis tak leh trima ubt.Pcyalah...demam pon tak mkn ubt(^___^)

Muslimah Optimis said...

umo 24..tapi memang mama pon macam ni... penah sembang ngan makcik pon diorang pn macam ni..so dah kira normal kot

myezatul aQma said...

MO : owh..kalau mcm tu keturunan ek?eh3 berlagak doktor pulak saya.Setahu saya , saper2 periodnya tak tetap ,period dia akn kembali tetap bila guna pad herba.Cubalah guna(^__^)

armouris said...

lagi info tentang senggugut di SIHAT SELALU - Soal-jawab Senggugut

myezatul aQma said...

armous:thanx for the info

syiekin azam said...

salam,

saya pun memang ada senggugut yang teruk..siap dah ada endometriosis..lps bersalin cyst tumbuh balek dan senggugut pon tak pernah hilang sejak 1st period mase budak2 dulu..orang kata lps kawen dan bersalin senggugut akan hilang, tapi tak pon..before proceed dgn option operation buang cyst, amik pil hormon ataupun pregnant lg skali(sbb mase tue masih breastfeed anak, jd tak plan amik pil hormon dan pregnant), saya cube pakai PB korset..alhamdulillah sejak pakai PB, tak pernah kene senggugut, dan cyst pon mengecut..sudi jengok my entry utk kisah endometriosis saya..dari kisah sebelom pakai PB, hinggalah sekarang..:)

http://mamafaizzhafran.blogspot.com/2012/02/endometriosis-update.html