Monday, August 15, 2011

TIPS:kaki cantik

Assalamualaikum

Hari ni Akma nak share tips nak rawat kaki.Jangan biarkan kaki kita berbau, tumit kaki berkeruping, dan kering.Masa muda2 ni lah kita nak jaga.Jangan esok dah nak kawen baru nak merawat kaki sebab malu suami tengok nanti.Heee...Sayangilah kaki anda(^___^).Macam biasa tips ni dari mama dan nenek saya.

1.Potong kuku kaki
Haa..yang ni kita kena la selalu buat kan?Jangan nak biar kuku tu dah panjang sangat2 baru nak potong.Bukannya apa,takut nanti kuku tu patah & nanti effect pulak untuk selamanya.Potong kuku kaki tau...

2.Buah asam
Mula-mula pi ambik buah asam kat pokok tu dan kupas.Then,rendamkan asam tadi dalam besen.Jangan lupa,ramas2 buah asam tadi tu..Haaa..dah jadi air asam kan dalam besen tu?Jangan minum...Rendam kaki kita.Time rendam kaki dalam besen tu boleh la kalau kita nak relax2 baca magazine(^___^).Kalau rajin berus2 la kaki tuh(^___^)Jangan lama2 tau.Dalam 15 minit ja

3.Limau purut
Haa..kalau tak ada buah asam,limau purut pon ok.Buah belimbing kecik pon Ok .Kadeah yang sama tau.

4.Inai
Inai ni kawan2 pakai macam biasa ja kat kuku kaki tu.Kuku kaki akan bertambah beseri. Inai ni sangat mujarab untuk merawat kuku kaki makan cekam.yang ni nenek aku selalu buat(^___^)

5.Spa ikan
Haaa..yang ni memang aku selalu buat.Mama & nenek tak pernah buat.Depa geli kaki.Hee..Memang la geli.Lama2 okey ja.Pengalaman aku buat spa ikan ni memang best dan suka sangan dengan hasilnya.Setiap kali lepas buat spa ikan aku rasa kulit kaki aku macam kaki baby.Lembut sangat tau!terutamanya dicelah-celah jari kaki.Spa ikan ni banyak kebaikan nya.So,buatlah jangan takut2(^___^)


Okey,selamat mencuba!Mungkin ada antara kawan2 dah tahu tips ni atau ada tips yang lebih best untuk merawat dan menjaga kaki.Share la beramai-ramai(^___^)

Kalau suka LIKE tau.LIKE my Fan Page jugak(^___^)

gambar:Mr.Google

30 comments:

eintan nurfuzie said...

kaki cik en kering la...cmn enk uat yek..ehhehe

myezatul aQma said...

rendam la kaki macam kat entry tuh(^___^)

Anis Athia said...

thanks for the tips! anis pun suke wat spa ikan ni..first time buat memang geli gile tapi lame2 dah boleh adapt..rase macam nak biar je lame2 kaki kat kolam ikan tu...huhuhu

myezatul aQma said...

Anis:welcome Anis.betol2.Akma pon macam tu.Rasa macam tak nak pisah dengan ikan pon ada(^___^)

Ku Azhar said...

aaaaaaa!!! geli kowt kena gigit2 kt kaki..hehehe

myezatul aQma said...

ku azhar:awal2 je la geli.Then rasa best!!!(^__^)

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

tak penah cube lg guna asam kt kaki =)

myezatul aQma said...

maera:cubalah(^___^)

yana said...

alahai.. ta sakit ke ikan tu geget :)

myezatul aQma said...

yana:tak sakit lah(^___^)best tau.cubalah

SoLy SoLicious said...

ee..tak pernah buat spa ikan..tp nmpak cambest!

myezatul aQma said...

soly:buatlah...bukan jer npk best!memang best lah(^___^)

ir yien 9897 said...

haha.. tiba2 teringat time masukkan kaki kasi ikan geget.. geli sangat sampai menangis kat tmpt public,,..hahaha

myezatul aQma said...

yien:alaa..jangan la nanges.menik mati smpa menangis ek..

Cik Bell said...

yg ikan2 tu teringin nak buat la..
geli2 pun mujarab kan..hehe

myezatul aQma said...

Cik Bell: buatlah spa ikan tu.banyak kebaikan nya tau.baik untuk kesihatan

QaRr JaliL said...

erm..laki boleh gunekan tips ni? hehe

Anyyss Shuhaimi said...

selalunya gua sapu losyen je. :)

Cik Domo said...

nak terai lah wat spa ikan..cam best jek XD

n.sakinah_adnan said...

wah cm best je tips spa ikn tuh.. hehehhe
brape ekor ank ikn yg perlu ni?
btw.. thanxx share =)

mahfudzah said...

spa ikan besttt! tp mule2 mcm geli2.hehe

Luqeem™ said...

fuh nmpk best, tak pernah try lg..:)

zOeY zAu YaH said...

best2...kaki lembut n cantik best hokeh hihi

myezatul aQma said...

Qarl:boleh ja!isteri terpegun nanti !

myezatul aQma said...

anyys:try la tips ni pulak(^___^)

myezatul aQma said...

cik domo:try la buat.memang best pon spa ikan.(^___^)

myezatul aQma said...

n.sakinah:seberapa byak anak ikan tu yang mahu pergi ke kaki anda(^___^)

myezatul aQma said...

mahfudzah:betol3.

myezatul aQma said...

Luqeem:try lah!

myezatul aQma said...

zoey:best3(^___^)