Monday, July 18, 2011

Nak kulit muka yang licin tak?

Assalamualaikum dan selamat pagi semua

Hari ni,aku nak share sikit tips nak bagi kulit muka licin dan cantik.Aku tak kata aku cantik tau.Aku cuma nak berkongsi dengan semua orang.Tips ni dari nenek-nenek aku lah.Nenek seblah mama dan sebelah abah.


1.Bedak sejuk
Nenek aku yang sebelah abah memang suka pakai bedak sejuk.Dia buat bedak sejuk sendiri tau.Best rasanya pakai bedak sejuk yang nenek buat.Aku pernah beli bedak sejuk yang jual di kedai.Alaaa...yang RM2.oo sebotol tuh!Lepas pakai terus rasa gatal.Nasib baik ada nenek!Hehehe.Masa kecik2 dulu aku suka join nenek pakai bedak sejuk.Nenek pakai nipis2 ja.Aku pulak pakai tebal2.Sekali orang datang..

"tu dia aih....anak sapa jatuh dalam tepung nih?"
2.Nasi
Nenek seblah mama aku pulak memang suka minum air nasi.Air nasi?Alaa..masa nasi tu hampir2 nak masak,kan ada banyak buih kan?Air pon banyak kan?Senduk la sikit air tu.Then,minum .Tak pon,korang boleh jer ambik air tu buat pencuci muka.Yang ni pon aku selalu buat kalau duduk rumah.Sebab dah terbiasa.Masa akau kanak2 rebina pon nenek suruh minum."Eeee..tak sedap2" .sekarang dah ketagih wooo..Manis rasanya!Kalau duduk UIA,mana nak carik kan3???

3.WapWap ni korang boleh try waktu nasik dah nak masak atau air yang dah mendidih.Letak muka korang.Kalau tak tahan,stop kejap.Kalau nak lagi best!Ikut macam mak aku nih,
1.rebus air daun serai wangi or daun pandan or daun inai.
2.Bila air tadi dah mendidih,korang letakkan muka korang kat wap air rebusan tadi.Kalau terasa panas sangat dan tak tahan,stop dulu.Then,sambung balik(^___^).Tips ni sesuai untuk awet muda dan nak kecikkan liang pori2 muka.


So,try lah kawan-kawan ! Insya-Allah kulit muka kawan2 akan lebih cantik (^___^)





sila klik my fan page kat seblah tu

4 comments:

Miss Rainbow said...

wah nk try la
thanks for the tips ya !! ^^
bedak sejuk mmg best ! ^^

tomato said...

tiga tiga penah buat tapi sekejap je . hihi

malas .. kena rajin buat ni kan .. :)

myezatul aQma said...

tomato:iya..kena rajin.kalau buat sekejap,sekejap jer lah jadi elok :)

myezatul aQma said...

miss rainbow:btol3.bedak sjuk memang best!