Sunday, March 13, 2011

Bestnya jadi PEREMPUAN

Assalamualaikum semua.
lamanya Akma tak menconteng disini.
Bukan apa , busy la weh..
sekarang semua dah OK.assigments semua dah submit.Presentation tinggak satu ja lagi!Tu pon dah siap.Lambat lagi nak present , last presenter la katakan...


Hari ni hari yang baik untuk melepaskan rindu di sini.
topik hari ini ialah seperti dah tertulis kat ats tuuuu...




Terpanggil diri ini untuk menulis perihak ini kerana , saya sedar yang sekarang ni banyak sangat perempuan yang berkelakuan seperti lelaki.Nak jadi lelaki la konon.Bersyukurlah...kalau dah kita ni dijadikan perempuan , berperwatakan seperti perempuan lah.Sesungguhnya , Allah itu lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hambanya.



So , jom kita tengok apa yang best jadi perempuan nih?



1.Surah An-Nisa'
satu-satunya surah yang khas diturunkan kepada perempuan.An-Nisa' itu adalah perkataan arab bermaksud perempuan-perempuan.




2.Haa..perasan tak?perempuan suka jalan pegang tangan dengan kwan2 kan?Kalau lelaki pegang tangan?mesti ada yang nak gelak kot...



3.Bestnya berfesyen.Kenapa?fesyen perempuan memang cepat up-2-date ! *ada research ye->industri fesyen wanita lebih cpt berbanding industri fesyen lelaki.Tak terkejar fesyen kekadang tuh!(bagi yang giler fesyen memang best)




4.Senjata kita memang kuat.Modal air mata ja! >
Heheheh...korang nak teddy bear besar?nanges la kat pak we tuh..nti dapat la. Aqma dah dapat!


Tak pon , pergi ja bilik lecturer & nenges skit2 dijamin carry maks tinggi !hahah..kawan saya dah cuba.
dia ni mesti dah nanges guling2 untuk dapatkan teddy bear ni kan?


5.Syurga di bawah tapak kaki ibu .Esok2 , kita nak jadi mak jugak kan?Mama , Mami , Ummi , semua tu lah...ada syurga kat bawah tapak kaki.Sila balik umah tengok tapak kaki mak untuk keterangan lanjut.



6.Panasnya, jom guna payung !
Biasa babe kalau perempuan guna payung pergi kelas.kalau lelaki , diorang kata tak mach0.KISAH BENAR :saya pergi kelas guna payung , sebab panas & nak jaga kulit.Hahahah..Saya nampak budak laki pon terasa panas jugak dengan terik mentari tuh , nak jaga macho punya pasal diorang guna fail/buku ja cover muka.



7.Lady's first !
Heheheh..ungkapan ni memang popular lah.Tambah2 time naik bas.Nasib kitaorang la dapat kerusi dalam bas nanti.Hehehe..

8.Nama kitaorang diabadiakn dalam lagu.


contohSnya...

Rozana kau gadis idaman ku




Cinta untuk Nabila




Dia...Isabella lambang cinta..





zakiah zakiah




9.Sebaik-baik hiasan dunia adalah wanita solehah



10.Pahala yang besar untuk wanita dalam kehidupan seharian.


contohnya :


1. pahala untuk menyusukan anak yang menangis.setiap titik susu itu diberi ganjaran 1 tahun puasa dan solat


2.pahala bagi wanita bersalin ialah 70 tahun solat dan puasa pada setiap kesakitan , pada setiap satu kesakitan uratnya Allah mengerjakan satu pahala haji.






BANYAK LAGI PAHALA YANG ALLAH BAGI KEPADA WANITA DALAM KEHIDUPAN SEHARIANNYA.SESSUNGGUHNYA ALLAH MENYAYANGI KITA , TIDAKLAH SEPERTI YANG SERING DI GEMBAR-GEMBURKAN OLEH ORIENTALIS BARAT.SILA KLIK SINI








renung-renungkan . . .


























14 comments:

amny.. said...

saya bangga menjadi perempuan..:)

myezatul aQma said...

bagus2..
macam tu lah..

zOeY zAu YaH said...

saya bersyukur dilahirkan sebagai wanita hi hi

zianazone @ appleijo said...

btol2..best jadi wanita ni kan..wanita itu sgt comel makhluknya hehe

kita dh follow blog awak jgk..thanks

myezatul aQma said...

zowy : alhamdulillah (^_^)

myezatul aQma said...

ziana : btol2..wanita iotu sangat comel !

Syariniey Amran said...

ALHAMDULILLAH..
untungnya
bersyukur sangat dilahirkan sebgai perempuan
nice info too :D

zianazone @ appleijo said...

aqma - hehehe kita lah wanita2 yg comel itu chewahh perasan sudah...aqma jom join contest cekelat..best ni..syarat pun snang jer..ni link ek
http://zianazone.blogspot.com/2011/03/giveaway-nisachoc-zulfoto.html

myezatul aQma said...

syariniey:yaaa..sesungguhnya Allah itu lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita.Terima kasih.Weii , sharing is caring (^__^)

myezatul aQma said...

ziana:cewaah.tak pe perasan pon.hehhehe..asalkan x lebih2 k..heheh..Insya-Allah aqma join.lma gak tak contest nih..tgin gler ni babe!

Liyana Z said...

mye.mesti byk gmbr sibling cute2,jom join contest ni.. :)

http://kmf20.blogspot.com/2011/03/contest-adik-beradikku-yang-cute.html

mooie said...

nice post.wanita dah makhluk ciptaan Tuhan yang paling terindah
blog walking. :)

myezatul aQma said...

nana : byak nya tagged kat kmi.kami tak dan sangat..
hahaha..
tp , memang nak.. i try ok !(^__^)

myezatul aQma said...

mooie : yeah..(^__^)
moga2 kita lebih menghargai diri dan bersyukur dengan dri kita yang diciptakan-Nya